PRESSEMAPPE:
Pressemappe med bl.a. stillbilder i 300dpi finner dere her.




DIVERSE PRESSEOPPSLAG:





Frank Znort i 500
Dagsavisen 16/11-2007 : Geir Rakvaag

Arne Ånes og Anders Thom i Frank Znort Quartet tar den brune oslonatta
med storm. Foto fra filmen «Folkefor» av Gunnar Knutsen.


De har spilt 500 søndager på rad, gitt ut 170 forskjellige CDer fra disse konsertene, og nå kommer den andre dokumentarfilmen om gruppa. Frank Znort Quartet er klare for Oslo Filmfestival.

Frank Znort Quartet jubilerer med sin søndagskonsert nr. 500 søndag, på Blå. I morgen har filmen «Folkefor» premiere på Oslo Filmfestival.
– Denne gruppa er så visuell. De er en fantastisk gjeng, med mange sterke karakterer som ikke tar seg selv så høytidelig. De har oppnådd en legendarisk status i Oslo. Filmen er en stor godtepose med inntrykk fra hele historien deres, mener regissør Gunnar Knutsen.

En institusjon i Oslo
For ei gruppe som operer med så mange stor tall skulle det bare mangle om ikke kvartetten opererer med minst ti medlemmer. Frank Znort Quartet er en videreføring av 90-tallsgruppa Lost Luggage, som mot slutten av dette tiåret begynte å møtes til søndagsmiddag hjemme hos medlemmene, etterfulgt av en opptreden St. Hallvards Bistro. Da de ble for populære for dette lille stedet flyttet de til Grønlandshagen, der de i årene som fulgte etablerte seg som en institusjon i Oslos musikkliv. Med konserter hver bidige søndag.
– Jeg vet ikke hvordan det er med den gruppa til Woody Allen, men det er ikke så mange andre som har gjort noe sånt, sier trommeslageren Runar «Kula» Johannesen.
Hver søndag snurrer de et lykkehjul ved scenen, og kårer tre vinnere som får hver sin CD fra konserten. Så langt har det kommet 170 slike plater, med tittel etter hva som ble servert til middag i forkant, og med helt unikt innhold fra gang til gang. For Frank Znort Quartet har flere hundre låter å velge mellom.

Spilte «okkupert»
Det er laget én dokumentarfilm om Frank Znort Quartet fra før. Kari Anne Moes «Tamburinmannen», som fokuserte på Willy-Freddy Shantis tur tilbake til hjemlandet Uganda, er blant annet vist på TV 2.
– «Tamburinmannen» er en helt annen film, den handlet først og fremst om sosiale ting, mens denne gått mer på det musikalske, sier Gunnar Knutsen, som også har hatt tilgang til gruppas egne opptak helt tilbake til startfasen.
I utgangspunktet skulle den nye filmen handle om innspillingen av det kommende studioalbumet «Kjönsliga kalsonger».
– I løpet av denne tida skjedde det veldig mye rundt bandet, så det ble en mye større dokumentar, sier Knutsen. «Folkefor» følger dem ikke bare på konsertene, men også på middagene, møtene, og ikke minst den endelige utkastelsen fra Grønlandshagen, der politiet kom og satte endelig stopp lenge etter at stedet egentlig var stengt.
– Da hadde vi spilt «okkupert» i fire måneder. Nå som det endelig begynner å blomstre i Gamlebyen er det ikke rom for kultur lenger, beklager Runar Johannesen.

Gratis konserter
Tittelen «Folkefor» er valgt for å understreke gruppas folkelige karakter.
Undertittelen «En brun film om Frank Znort Quartet» spiller på de brune pubene gruppa har hatt som tilholdssted.
– Det ble ganske fort brunt på Blå også, etter at vi kom dit, sier Runar Johannesen. For nå spiller gruppa hver søndag på Blå. Der de er blitt så populære at dørene ofte må stenge i titida.
– Vi kunne spilt på Rockefeller to ganger i måneden om vi hadde samlet alle, hevder Johannesen. Men konsertene er gratis, og rike blir de aldri.
– Vi senker skuldrene og ikke har så stort ego. Vi er et inkluderende band, og har sluppet til mange, mange gjesteartister, sier gruppa.
– Til og med jeg har sunget med Frank Znort Quartet, forteller regissør Gunnar Knutsen.

Til Jamaica
– Vi bruker 17 timer i uka på dette, og sitter igjen med 200 kroner til taxi hjem, sier gruppemedlemmene. De tjener litt mer, men disse pengene går rett i reisekassa til bandet. For de har allerede vært to ganger i England, i Spania, Gambia, Uganda, Molde, på Christian Radich og på Cuba, og på nyåret tar de et nytt skritt ut i verden, til Jamaica i to uker.
– Vi tar det som en ferie, men vi har med utstyret, så spillingen kommer etter hvert. Vi har øvd inn et akustisk sett. Jeg tror ikke vi skal komme til Jamaica med vår reggae. Jeg tror ikke vi skal ta «No Woman No Cry» der. Vi har så mange andre rare sider vi kan berike folk med.
– Det eneste negative med denne turen er at vi drar en søndag, så da får vi ikke spilt i Oslo, sier Shanti og Johannesen. Alternativet er allerede klart – en minikonsert på Gatwick flyplass i London søndag 6. januar.



– En brun heftig og begeistret
Østkantavisa 21/11-2007 : Hege Bjørnsdatter Braaten

FOTO: HEGE BJØRNSDATTER BRAATEN)

I halvannet år har han samlet, filmet og vanket med Frank Znort Quartet. En kvartett, som pussig nok teller drøye ti medlemmer. Fredag hadde filmen "Folkefor - en brun film om Frank Znort Quartet" premiere på Oslo Filmfestival, og bandet innrømmer at det var en interessant opplevelse.

Brunt på Blå
– Jeg må innrømme at jeg møtte meg selv litt i døra. På både godt og vondt, ler vokalist Arne Årnes, som er strålende fornøyd med filmen.
– Den er veldig bra, vi er kjempefornøyd, sier han.
– Tilbakemeldingene har vært helt overstrømmende, jeg har fått terningkast 7, ler Knutsen.
Historien om Frank Znort Quartet begynte i 1998, da en kameratgjeng med utspring i gatebandet Lost Luggage fra Gamlebyen samlet seg for å spille. Etter et par måneder med øving, som også innebar faste søndagsmiddager, tok de med seg instrumenter og reportoar til St. Hallvards Bistro, hvor de hver eneste søndag spilte gratis for stedets brune klientell.
Siden har gratis søndagskonserter med intern middag først vært varemerket til gjengen, som nå teller 11 medlemmer. Etter å hatt tilholdssted på Grønlandshagen i flere år, gikk turen videre til Blå tidligere i år, da lovens lange arm satte en stopper for ulovlig skjenking på "Hagan".
– De måtte jo flytte over elva, men for å si det med Sefs (bandmedlem journ.anm.) ord så ble det fort brunt på Blå, ler Knutsen.

Legender
Filmen skildrer Frank Znort Quartet gjennom deres drøyt ni år lange historie, og i følge regissør Knutsen har det vært en øvelse i redigering.
– De er et veldig visuelt band, og det er mye snadder å ta av. Det er alltid mye som skjer med dem, så det har tatt tid å klippe det sammen, ler Knutsen, som så det som helt naturlig å lage film om bandet.
– Jeg kjente Runar "Kula" Johannesen fra før, og så har jeg vært mye på Grønlandshagen og sett dem. Men det var egentlig Runar som spurte om ikke jeg kunne lage film om dem, og da følte jeg meg vel litt kallet til oppgaven, sier han, og legger så visst ikke skjul på sin beundring for østkantens kanskje største søndagsinstitusjon.
– De er brune, levende legender.
Folkefor vises i morgen kveld klokka 21.30 på Filmens Hus, og live-versjonen kan selvfølgelig nytes hver eneste søndagskveld på Blå.



ANDRE PRESSELINKER:

Oslo TV (TVNorge)
Filmomtale Aftenposten
Birkelunden.no
Film&Kino Nytt
Plateanmeldelse Aftenposten
Østkantavisa
Østkantavisa bibliotekomtale